Lions-sprutter til for tidligt fødte

Lions – Aarstidens Kvinder har netop afleveret 123 sprutter hos Charlotte Ravn som er sprutteambassadør i Nordjylland.Fra venstre Lis Kjær Madsen, Charlotte Ravn som er en af de 15 ambassadører i foreningen www.spruttegruppen.dk og Eva Haarbo Nielsen som stÃ¥r i spidsen for Lions – Aarstidens Kvinder.

Sprutterne har med de fine krøllede arme som en blæksprutte stor effekt hos for tidligt fødte på neonatalafdelingen. Efter sigende har de samme struktur som navlestrengen inde i livmoderen. De bløde sprutter er hæklet i ren bomuld og hovedet er fyldt med pudefyld som kan tåle 100 grader vask.
Fra venstre Lis Kjær Madsen, Charlotte Ravn som er en af de 15 ambassadører i foreningen www.spruttegruppen.dk og Eva Haarbo Nielsen som står i spidsen for Lions – Aarstidens Kvinder.
En glæde at gøre en forskel
”Det er en stor glæde, at vi kan gøre en forskel for de tidligt fødte børn og deres forældre og at møde ildsjæle som Charlotte der gør en kæmpe indsats for at sprutterne bliver gjort klar,” siger Lis Kjær Madsen som har været primus motor for projektet med at hækle de mange sprutter.
”Sprutterne giver ikke penge i kassen, men det er en glæde at vide, at de hæklede sprutter snart vil være med til at give ro hos børnene og deres forældre,” siger Eva Haarbo Nielsen som står i spidsen for Aarstidens Kvinder.

Sprutters effekt spredt til hele verden
Det hele startede ved en tilfældighed i Danmark i 2013, men nu har det gode budskab om sprutternes effekt spredt sig til hele verden. I dag er der en spruttekoordinator i hver region, og sammenlagt har de klargjort ikke færre end 62.000 sprutter. Koordinatorernes opgave er at tage imod sprutterne og gøre dem klar til sygehuset. I Nordjylland er Charlotte koordinator, og hun fortæller, at sprutter først bliver kogt og siden tørretumblet og pakket i cellofan. Hver af de fine tøjdyr får desuden et anonymt visitkort med ordene: Velkommen til verden! Dernæst kommer sprutterne i isolation i tre måneder inden de bliver udleveret til for tidligt fødte børn. Isolationen håndhæves for at sikre, at de ikke er inficeret med MRSA virus.

Noget af det garn som lions-sprutterne er hæklet af, er blevet doneret af det norske firma Sandnes som senest har doneret 80 kilo garn til gavn for de nordjyske sprutter.